Goede gehoorbescherming kan lawaaidoofheid voorkomen

Miljoenen werknemers krijgen dagelijks te maken met teveel lawaai. Gehoorschade door lawaai staat dan ook nog steeds op de nummer 1-positie van alle beroepsziekten. Maar ook in de vrije tijd staan mensen regelmatig bloot aan geluidsoverlast. Denk alleen maar aan de hoeveelheid lawaai met Carnaval. Goede gehoorbescherming kan lawaaidoofheid voorkomen.

Wat is Lawaaidoofheid?

Lawaaidoofheid is een vorm van gehoorschade waarbij de trilhaartjes in het slakkenhuis onherstelbaar beschadigd raken. De gevoeligheid voor geluid verschilt per persoon. In het algemeen geldt dat een niveau van meer dan 80 dB(A) het gehoor kan beschadigen. Blootstelling aan een geluidsniveau tussen 80 en 120 dB kan “ongemerkt” schade veroorzaken. Zo geeft een rumoerig feest als snel 85 dB(A), een haardroger of stofzuiger tussen de 70 en 85 dB(A), een cirkelzaag 105 dB(A) en een rock concert of carnaval meer dan 110 dB(A).

Voorkomen is beter dan genezen!

Hoe langer de blootstelling, hoe groter de schade. Klachten – variërend van oorsuizen, een piep in het oor tot zelfs een permanent gehoorverlies – hebben een grote impact op het dagelijkse leven. Het dragen van goede gehoorbeschermers verkleint het risico op oorsuizen en gehoorschade. Gehoorbescherming op maat die de combinatie van een maatwerk oordop met passend filter is, beschermt het gehoor beter en hoort men zelfs beter in lawaai. De spraakverstaanbaarheid blijft intact en er zijn geen concessies aan wat men hoort.