Vijf minuten festivallen levert al gehoorschade op

Als festivalganger sta je de hele dag middenin keiharde muziek. (Het liefst zo hard mogelijk, toch!?) Het is dus niet heel verrassend als je aan het eind van de dag naar huis gaat met een piep in je oren. Maar heb je je wel gerealiseerd dat die piep betekent dat je onherstelbare gehoorschade hebt opgelopen? Dat is namelijk wel zo …

Meestal gaat die piep wel weer weg na een nachtje slapen, omdat de schade nog wel mee valt en je lichaam dat kan compenseren. Maar je kunt ook pech hebben en de rest van je leven met die piep in je oren moeten rondlopen, overgevoelig voor geluid worden of geluid zelfs vervormd gaan horen. Als dat eenmaal zo is, dan is er geen weg meer terug.

Zorg dus dat het niet zover komt! Draag gewoon oordoppen. Vooral als je vaak met harde muziek in aanraking komt.

Schadelijk geluid

Om stadslawaai (geluiden tot 80 dB) hoef je je niet druk te maken. Daar kun je gerust acht uur per dag in doorbrengen voordat het schade oplevert. Tot 80 dB wordt daarom als ‘veilig’ geluidsniveau beschouwd. Vanaf 80 dB wordt geluid al snel schadelijk. De regel is: 3 dB erbij is een halvering van de tijd die je in dat geluidsniveau kunt doorbrengen zonder kans op gehoorschade.

Op festivals ligt het gemiddelde geluidsniveaus rond de 103dB. Dus dat betekent dat je gehoor in minder dan 5 minuten al schade oploopt. Laat staan dat je er een hele dag in staat.

Goede oordoppen

Oordoppen zijn dus heel erg belangrijk. Zorg alleen wel dat je de juiste kwaliteit gebruikt. Gebruik schuim oordoppen alleen als je niets anders voorhanden hebt. De pasvorm is namelijk niet ideaal, waardoor ze maar gedeeltelijk beschermen en tegelijkertijd weinig over laten van de muziekkwaliteit.

Universele oordoppen met lamellen zijn al een heel stuk beter. Daarmee blijft de geluidskwaliteit een stuk beter in stand. Als je een stapje verder wil gaan en nog meer bescherming + geluidskwaliteit wilt, ga dan voor gehoorbescherming op maat.

*Bron: Follow the beat